România este o țară muntoasă și împădurită din estul Europei, care se mândrește cu o istorie bogată. O mare parte din cultura actuală a României poate fi urmărită până la romani.
România a fost mult timp un câmp de luptă între otomani, ruși și habsburgi, dar în 1877 a ieșit de sub stăpânirea otomană ca națiune independentă.
Mărturie permanentă a istoriei de invazie și rezistență a României sunt situri precum Castelul Peleș, Castelul Hunedoara, Cetatea Alba Iulia sau Cetatea Rășnov.
Primul castel pe care trebuie să îl vizitezi în România este celebrul Castel Bran, construit în vârful unei stânci înalte de 70 m, în Munții Carpați, în inima Transilvaniei. Castelul Bran își datorează popularitatea datorită aspectului frumos, unei istorii bogate și unei legende de renume mondial.
Cu turnurile asimetrice recunoscute instantaneu și turnurile acoperite cu plăci roșii, 57 de camere confortabile, locuite, pline cu mobilier de epocă și suficientă istorie pentru a umple o bibliotecă, castelul din secolul al XIV-lea are multe de oferit.
Dar, fără îndoială, atracția sa cea mai puternică vine din asocierea cu legenda lui Dracula, care atrage vizitatori din întreaga lume dornici de o întâlnire cu Contele, mai ales în preajma Halloween-ului.
Contrar credinței populare, personajul lui Bram Stoker, Dracula, nu a avut nicio legătură cu Castelul Bran. Singura legătură a lui Vlad Țepeș cu Bran a fost printr-o alianță pe care a făcut-o în timpul primei sale domnii cu Prinții Transilvaniei, când aceștia i-au cerut să se ocupe de rezistența antiotomană de la graniță.
A doua recomandare de pe lista noastră este Castelul Peleș. O capodoperă neoclasică, Castelul Peleș din Sinaia a fost casa de vară a familiei regale românești din 1883 până în 1947. Amplasat în Munții Carpați, Castelul Peleș a fost construit de-a lungul unui traseu medieval existent, care a făcut legătura între Transilvania și Țara Românească, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.
Cu o multitudine de lucrări de artă, expuse în cele peste 160 de camere, inclusiv mii de picturi și sculpturi, astăzi Castelul Peleș găzduiește Muzeul Național Peleș, deschis publicului. Există ghiduri în mai multe limbi, pentru cei care doresc să se alăture unui tur istoric al interiorului luxos.
De neratat, în turul castelelor din România, este și Castelul din Hunedoara (sau Castelul Huniazilor), care este considerat a fi una dintre cele șapte minuni ale României.
Castelul Hunedoara a fost amenajat pentru prima dată în 1446 și a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de către liderul militar și „voievodul” Transilvaniei Iancu de Hunedoara. Acesta a construit structura înaltă a castelului peste rămășițele unui donjon.
Printre părțile castelului păstrate din acea perioadă se numără galeria și donjonul, un turn de apărare, Turnul Capistrano, magnifica Sala Cavalerilor, Sala Dietei împodobită cu medalioane pictate și Turnul Clubului. Contraforturile înalte ale castelului, curțile interioare și podul mobil îi amplifică aerul de basm. În mod impresionant, castelul are și o fântână de apă cu adâncimea de 30 de metri.
Fortărețe și cetăți din România
Prima pe lista de fortărețe pe care trebuie să le vizitezi în România este Cetatea Alba Iulia, care datează din perioada romană.
În Evul Mediu, Cetatea Alba Iulia a servit drept capitală a Principatului independent al Transilvaniei și reședința prinților transilvăneni. Cetatea pe care o vezi astăzi a fost ridicată de Carol al VI-lea de Habsburg, în secolul al XVIII-lea.
În a doua parte a secolului al XIX-lea, municipalitatea a demolat majoritatea zidurilor cetății pentru a face loc orașului modern. În perioada comunistă, cetatea a fost neglijată și s-a deteriorat, din cauza lipsei de fonduri pentru reparații.
În urmă cu câțiva ani, Cetatea Alba Iulia a fost complet restaurată și a devenit una dintre cele mai vizitate cetăți din România. Când vizitezi fortăreața astăzi, încă mai poți vedea trei dintre cele șase porți originale, în stil baroc timpuriu, foarte ornamentate.
A doua cetate pe care nu trebuie să o ratezi este Cetatea Rășnov, situată în apropierea Brașovului. Această fortificație a aparținut cavalerilor teutoni care au fost aduși aici pentru a apăra granița de sud-est a Transilvaniei de cumani și pecenegi.
Legenda spune că, în timpul unui asediu îndelungat, cetățenii din Râșnov au cerut doi prizonieri turci să sape o fântână în centrul cetății. Pentru că munca a fost lungă și plictisitoare, ei au promis că îi vor elibera pe cei doi bărbați odată ce își vor îndeplini sarcina.
Abia după 17 ani, cei doi prizonieri turci au reușit să termine fântâna. Dar, din păcate, cetățenii din Râșnov nu s-au ținut de cuvânt. Nu numai că nu i-au eliberat pe prizonieri, dar până la urmă chiar i-au ucis. Celebrul puț de 146 de metri adâncime încă se află în centrul cetății.